5 til 5 – avslutning! Tom Egeland

Sist ut er Tom Egeland, en av mine absolutte favorittforfattere fra Norge.
Les under intervjuet for mer info!

Link til bilde

1) Hvordan ble du forfatter,egentlig? Hadde du andre drømmer enn å skrive når du var liten?

Jeg har alltid vært glad i å lese og skrive. Allerede i 10-12-årsalderen fikk jeg det for meg å bli forfatter. Jeg endte opp som journalist fordi det var tryggere og enklere, men drømmen om å leve av mitt forfatterskap – og gjøre det fulltid – la alltid der.

2.) Hva er viktig for deg når du får en idè? Skriver du ned alt av ideer,eller velger du ut noen ideer,og dumper andre?

En idé kan være alt fra et vagt konsept til et helt konkret utgangspunkt. De ideene jeg glemmer, har vel neppe livets rett. Andre ideer går jeg og ruger på og leker med i hodet mens jeg skriver den boken jeg til enhver tid jobber med.

3.)Må du ha en spesiell ro,eller være i en spesiell stemning når du skal skrive?

Nei.

4.) Hva var den viktigste boka for deg når du var liten,og hva er den viktigste boka for deg nå?

Det spørsmålet klarer jeg ikke å svare på.

5.) En forfatters mareritt må vel være skrivesperre…Har du fått det noen gang,og hva gjør du da?

Nei. Men jeg har som alle andre gode og dårlige dager. På dårlige dager skriver jeg likevel. Tvinger meg til å skrive.

og hvis du har noen råd til de som vil bli forfattere,sleng gjerne med dem også 🙂

Les! Les! Les! Og skriv! Skriv! Skriv!

Tom Egelands website
Tom Egelands hjemmeside på norsk

Fra biografien på websiden hans;

«Biografi

Forfatteren og journalisten Tom Egeland er født 1959 i Oslo. Han vokste opp på Kalbakken i Groruddalen, der foreldrene drev tobakksforretning og manufaktur.

Som ung tenåring var han en kort periode aktiv i den kristne ungdomsklubben Heimdal, men brøt med kristendommen allerede under konfirmasjonsforberedelsene.

Egeland gikk på Nordtvet folkeskole, Groruddalen ungdomsskole og tok videregående på Oslo katedralskole (1975-1979), avbrutt av et år som utvekslingselev i USA (Denver og Salt Lake City) i 1977-78. Egelands amerikanske vertsfamilie tilhørte sekten Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige (mormonere).

Egeland arbeidet som journalist i Vi Menn i årene 1979-1983, før han ble ansatt som nyhetsreporter i Aftenposten. Han arbeidet i avisen fra 1983 til 1992, som reporter, vaktsjef i Aftenposten Aften og nattredaktør i Aftenpostens morgenutgave. I 1992 begynte han i den da nye tv-kanalen TV 2 som redaksjonssjef i nyhetsavdelingen i Oslo (1992-2000). Han var nyhetssjef i TV 2 Oslo fra 2000 til 2006.

Fra 2006 har Egeland arbeidet som fulltidsforfatter.

Tom Egeland debuterte i 1988 med grøsseren Stien mot fortiden (gjenutgitt i 2006 som Ragnarok) om et moderne par som blir fanget i norsk vikingtid. I 1993 utga han grøsseren Skyggelandet, mens han introduserte seriefigurene Kristin Bye og Gunnar Borg, begge journalister, i mediethrilleren Trollspeilet (1997).

Publikumsgjennombruddet kom med boken Sirkelens ende (2001), om funnet av et gullskrin som inneholder et 2000 år gammelt manuskript som vil endre vår forståelse av Jesus og kristendommen. Flere år etter romanens utgivelse ble det påpekt av anmeldere og lesere at den har store tematiske likhetstrekk med den internasjonale bestselgeren Da Vinci koden, som utkom i 2003, altså to år senere. Selv har Egeland, i intervjuer både i norske og internasjonale medier, kategorisk avvist antydningene om at Dan Brown kan ha plagiert ham.

Etter Sirkelens ende skrev Egeland den parapsykologiske kriminalromanen Åndebrettet (2004). Thrilleren Ulvenatten (2005) – om tsjetsjenske terrorister som kupper et direktesendt norsk tv-program – skal bli både spillefilm og tv-serie. Tom Egeland har selv skrevet manuskriptet til filmen og tv-serien.

I 2007 utkom to bøker av Egeland: Barnebokdebuten Piken i speilet og spenningsromanen Paktens voktere, som er en frittstående fortsettelse av Sirkelens ende.

I 2009 utga Egeland den tredje romanen om Bjørn Beltø: Lucifers evangelium.»

Mine personlige favorittbøker er bøkene om Bjørn Beltø, han er en sånn man vil lese mer om. ikke er han perfekt på en hollywoodklisjemåte, ikke er han ‘fantastisk vakker’ eller ekstremt genial, han er bare rett og slett genialt kul likevel.

Bjørn Beltø er verdens kuleste albino, og jeg håper Hr.Egeland aldri blir lei av ham. ❤

Om du liker grøss eller spenning, kan du være sikker på at du liker en Egeland-bok 🙂

Beste grøss; Skyggelandet
Beste spenning; Sirkelens ende

Kommenter gjerne her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..