En oppfordring til å la barna få ha en hvit jul..

Dette er viktig. Hvert år er det mange barn som gruer seg til jul. Som håper at det kanskje blir annerledes denne julen. Selv om den akevitten, den ølen, det glasset med vin bare er kos for deg – så er det ikke sikkert barna synes det er like trivelig. Og det er det ikke sikkert du ser, med alkohol i kroppen. Jula er for barna – la dem få kose seg. Ja, men hva med oss voksne – skal ikke vi få kose oss? -det er det mange som sier. Når man er pappa eller mamma, så er det barna som kommer først. Barna har det fint uten at du drikker alkoholholdige drikker. Det er sikkert en del som har det fint selv om du drikker litt alkohol. Men er det virkelig verdt å ta sjansen? Meld deg på HVIT JUL, enten på deres sider, eller på facebook og skriv under på at du ikke vil drikke noe alkoholholdig 24. – 26. desember.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva gjør det om foreldrene drikker bare litt i julen, så lenge de kan kontrollere det?

Det første svaret er at Hvit jul-kampanjen til stor del handler om å ta et valg. Kanskje du ikke har problemer med alkohol – kanskje du ikke drikker noe overhode – men å si ett aktivt nei kan skape en positiv atmosfære og være et eksempel for andre. Det handler om å ikke la alkoholen være i fokus, særlig når det er barn involvert.

Det andre svaret er at barn oppfatter foreldrene sine som annerledes også når foreldrene bare har drukket små mengder alkohol. Det trenger ikke å handle om å rangle eller snakke utydelig, men at foreldrene kanskje blir mer høylytte, ekstra kosete eller ironiske. Dette oppfatter barn som en inkonsekvent oppførsel som i sin tur gir en følelse av utrygghet.

 

Dette er Hvit Jul;

Hvite dager er et mye brukt begrep for alkoholfrie dager

Hvit jul er en kampanje som drives i fellesskap av de tre organisasjonene Juba, Juvente og IOGT, og ønsker å sette fokus på rus i jula spesielt i forhold til barn.

Folkehelseinstituttet estimererer at rundt 90.000 barn lever til en hver tid i hjem hvor det er rusmisbruk. Disse barna er spesielt utsatte i jula, for da har Vinmonopolet dobbel så stor omsetning som resten av året. I tillegg viser forskning at barn blir påvirket uansett når de voksne drikker, selv i måteholdne hjem.

Barn merker det når mamma eller pappa blir annerledes. De merker det når mamma blir overstadig glad eller når pappa ler ekstra mye eller er ironisk. Dette er inkonsekvent atferd, og kan være skummelt for barn og være vanskelig å forstå. Barn ønsker voksne som er til stede, uten påvirkning av alkohol.

Kampanjen består av to element:

  1. Kontrakten, som voksne skriver under og som er moralsk bindende. I kontrakten gir man et løfte om å ikke drikke alkohol i perioden 24.-26. desember. Kontrakten kan man enten skrive under på nett eller man kan oppsøke medlemmer fra Juba, Juvente og IOGT som i førjulstida vil stå på stand.
  2. Aktivitet, som er et aktivitetstilbud til barn og unge i jula som er garantert rusfritt. Dette er arrangementer som Juba, Juvente og IOGT har og åpner for andre, og tilbud som blir arrangert spesielt i forbindelse med Hvit jul.

Slagordet til kampanjen er Alle barn har rett til en Hvit jul. Vi håper du vil støtte barns rett til en fin og hvit jul, og dette kan du gjøre ved å skrive under kontrakten.

Kommenter gjerne her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s