Basisoppskriften finner du også her på Tine.no.
150 g smør (Jeg bruker soft flora til det meste av baking uansett, så ingen smørkrise her^^)
5 dl helmelk
50 g gjær
1 g safran eller 1/2 ts gurkemeie
150 g sukker
1/2 ts salt
2 – 3 ts kardemomme (bedre med litt ekstra om du bruker gurkemeie)
ca 13 dl hvetemel
til pynt,
1 egg
rosiner
Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.
Rør i sukker, salt, kardemomme, safran (evt. gurkemeie som jeg brukte) og mel til deigen er passe fast. (Her tok jeg litt lite mel, fulgte ikke oppskriften helt,men la til en del senere. Tok også ekstra kardemomme siden jeg bruke gurkemeie.) La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse. (Jeg satte min oppå ovnen når den varmet seg opp – og det er det luftigste bakverket jeg noen gang har laget!)
Sett stekeovnen på 250 °C. Ta fram stekeplater som du smører eller har på bakepapir. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter.
Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplaten og la dem heve under plast på et lunt sted i ca. 15 minutter.(Det glemte jeg.) Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner.
Stek lussekattene i 5 – 8 minutter. La de avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne. Nyt!
[…] Lussekatter […]