Smakebit på søndag #6

3096dager

Dagens smakebit kan vel neppe sies å være spesielt hyggelig eller koselig, men alt trenger ikke være det heller. Boken 3096 dager av Natascha Kampusch er en bok man ikke setter seg ned for å kose seg med, naturlig nok. Det er en bok man leser for å forstå hva som skjedde, ikke for å forstå hvordan gjerningsmannen kunne gjøre noe sånt, men hvordan offerets sinn endres – eller ikke endres – og hvordan man overlever åtte år i fangenskap på den måten, noe som er uforståelig for de aller fleste av oss. Men mennesker er sterke, og overlevelsesinstinktet slår inn på måter vi ikke en gang kan forestille oss før noe sånt skjer. Smakebiten er hentet fra kapittel 2.

Hva er det som kan skje, da?

Den siste dagen i mitt gamle liv.

Jeg forsøkte å skrike. Men det kom ikke e lyd. Stemmebåndet spilte rett og slett ikke på lag med meg. Alt i meg var et skrik. Et stumt skrik ingen kunne høre.

Den er litt kort, så jeg legger ved en liten bit til, fra samme kapittel.

Denne prøven skulle jeg bestå. Jeg ville gå forbi denne mannen på det smale fortauet. Jeg likte ikke å skubbe borti folk, og ville i det minste gå så langt unna at jeg unngikk å komme nær ham. Etter det gikk alt veldig fort.

Som sagt er det ikke en hyggelig bok, men en bok jeg leser fordi det er viktig å forstå. Det er også viktig å lese slike bøker fordi de har opplevd det de har opplevd – alle som har hatt det vondt fortjener å bli hørt og sett.

God søndag!

Smakebit på søndag er fra bloggen Flukten fra virkeligheten, som skriver dette om det:

Hvordan delta på en «En smakebit på søndag»?

 • Du deltar når du selv føler for det, om det er en søndag pr. år eller hver uke 🙂 Utfordringen er en fin måte å få vist frem bloggen sin på, et lite «Hei, her er jeg», spesielt for de som er nye i det store ville blogglandia.
 • Skriv et innlegg på din blogg hvor deler noen valgfrie setninger fra en bok eller noe som er relatert til bøkenes verden. Vennligst ingen spoilere. Legger du inn linken til ditt innlegg i linkefunksjonen her får du besøk av andre «En smakebit på søndag»-deltakere/lesere.
 • Du behøver ikke å følge noen fast formel på innleggene dine, her er det bare å slå seg løs 🙂 Kreativitet fanger lesernes oppmerksomhet.
 • Twitrer du postene dine så kan du gjerne bruke samme hastag som meg: #smakebit.
 • Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.
Reklamer

32 kommentarer om “Smakebit på søndag #6

 1. Har nettopp fått en stor porsjon «dækelskap» da jeg leste Barfotdronningen, så nå unner jeg meg noe lett eller kanskje litt uskyldig krim en stund. Enig med deg, sånne ting bør vi ikke snu ryggen til… Takk for smakebiten!

 2. Denne boken kunne jeg tenkt meg å lest, men ikke kommet så langt ennå. Har kjøpt en bok som heter «Rom» og er skrevet av Emma Donahue som omhandler samme tema. Er helt enig med deg, ikke alt vi leser skal være hygge og kos, vi har godt av å lese slike historier som dette også. Tusen takk for smakebitene:) Ha en fin dag!

 3. Dette er en bok og en historie jeg ikke vet om jeg orker å lese alle detaljer om… Men det var nok viktig for henne å skrive boken. Og det å bli hørt og trodd på.

 4. Sterke smakebiter, men jeg er nok ikke så sikker på at jeg kommer til å lese den. Rett og slett fordi jeg tror den er for hjerteskjærende!!

 5. Absolutt ikke en kose bok!. Men det er fascinerende å lese om hvordan hun tenker om ting rundt fangenskapet, hva hun gjør for å beholde sinnet og roen i kjelleren, og hun hvor tilpasningsdyktig barn er til en ekstrem situasjon. Synes denne boken var godt skrevet også er det jo ekstra betryggende å vite at det ender veldig godt til slutt i denne boken. Takk for smakebitene!:) Ha en fin søndag!:)

 6. Jeg har lest denne boken og jeg er enig i at det er en sterk bok. Samtidig la jeg merke til at Natascha skrev en varsom bok. Hun kunne vært både sint og bitter, men det er ikke spor av noen av delene i boken.

 7. Jeg tåler lite av vonde historier, og selv historier som bare er fiksjon kan gjøre meg kvalm, bokstavelig talt, fordi jeg lever meg totalt inn i det jeg leser. Så for min del tror jeg det jeg vet fra nyhetsbildet om slike saker holder, selv om jeg ikke har noen problemer med å være enig i at boken er viktig og at det er viktig for personer som har opplevd traumer/kriser å få lov til å dele dette dersom de selv ønsker det.

  Har du forresten svingt innom igjen og gitt en stemme til en smakebit du likte? Hvis ikke så er stemmefunksjonen oppe noen dager til.

  1. Det skal jeg gjøre, for det hadde jeg glemt! 🙂

   Da tror jeg nok du skal styre unna. Selv leser jeg nyhetene overfladisk på grunn av slikt.

Kommenter gjerne her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s