Allehelgen / Halloween

Jeg pleide å være motstander av knask eller knep, halloween og slikt nymotens tull. Sånn i en periode etter ungdomsskolen og før jeg fikk unger. Det var en fase, det og. Jeg liker faktisk Halloween. Utkledning, skumle filmer og skjelett og skumle ting overalt. Det er et lite «men» her. I Finnmark er det ikke akkurat høst og Halloweenstemning om dagen. Jo visst har vi kjøpt gresskar. Jo visst har vi så smått pynt til Halloween. Men det er julestemning ute, og butikkene bugner av julemarsipan og julebrus. Jeg har lyst til å tegne dompaper og julenek, ikke skjelett og zombier. Og sånn går no dagan.

Jeg er forresten forkjemper for å ha skumle ting i butikkene. Ikke for barnas skyld. Men for å venne de sarte voksne til tanken på at den uskyldige tiden hvor ingen så en pupp før bryllupsnatta, eller en død person før i en begravelse er forbi. Ungene har internettilgang enten hjemme, hos venner, på skolen eller på biblioteket. Spillene de spiller er skumlere, grovere, og det er lite muligheter for å totalbegrense tilgangen på slikt. Det vi trenger er ikke overfølsomme voksne som vil forby alt, eller unger og ungdommer som tror alt er greit – men barn og voksne som snakker sammen, spiller sammen – selv om de tingene man ikke liker.

Generasjonskløfta er så stor, for verden spinner så mye raskere nå enn før. Det er så mye som er annerledes. Det hjelper ikke å tviholde seg fast i brygga når båten kjører, da blir du hengende etter.

Reklamer

En kommentar om “Allehelgen / Halloween

Kommenter gjerne her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s