Trigger warning (rot13) : frkhny nffnhyg
Sett på: Netflix
David Schwimmer kjenner vel de fleste aller best som Ross fra Venner for livet, eller Melman i Madagaskar. Han er en jevnt god skuespiller, men det alle kanskje ikke er klar over er at han slett ikke er ille som regissør heller. Han har regissert bl.a Run Fatboy run, noen episoder av Venner for livet, noen episoder Little Britain, og filmen jeg skal skrive om, som heter Trust (2010). Grunnen til at han valgte å lage denne filmen er fordi han har jobbet lenge ved Rape Treatment Center og møtt en del overgrepsofre, i tillegg til at to av eks-kjærestene hans ble forgrepet seg på da de var barn.
Trust handler om en ganske middels jente, Annie på 14, (spilt av Liana Liberato, som var 15 når filmen kom ut) som blir kjent med en gutt i et chatterom. De snakker hver dag i to måneder, og etter hvert som tiden går forelsker de seg. Men gutten forteller stadig at han er eldre enn han sa. Når de skal møtes, har han «innrømt» at han er 25. Han er mye eldre. Dessverre klarer han å manipulere den unge jenta på verst tenkelig vis, og forgriper seg på henne. Han kutter kontakten etter det, og knuser hjertet hennes samtidig. Heldigvis har hun en observant venninne som gjør det rette – informerer en voksen.
-Tell me something. Did she yell? Did she scream for help? Did she tell him to stop? -Will (faren, spilt av Clive Owen)
–Now listen. Just because she didn’t scream for help, does not mean it’s not rape. -politimann
Annie har blitt så manipulert til å tro godt om ‘Charlie’ at hun er sint på foreldrene. Hun snakker ikke med bestevennen sin. Hun innser ikke, eller vil ikke innse at det er overgrep. Det er også interessant (og hjerteskjærende) å se farens raseri, når han får tak i chatteloggen og ser noen av de tingene ‘Charlie’ har manipulert Annie til å si. Han bestemmer seg for å finne ham, og ta livet av ham, i den grad at han lager seg et nick på det samme chatterommet og poserer som ung jente. Resten av filmen får forbli uspoilet, men det er en bra film, en viktig film man bør kanskje vise litt på skoler og sånt, i forbindelse med nettvett og grooming. Det er et viktig tema, og det er lett for ungdommer å tenke at ‘det skjer ikke meg, jeg er ikke så dum/naiv’.
Filmtrailer under.
Tusen takk for et godt filmtips, Marielle, og for informasjonen om «Ross» her var det mye nytt for meg 🙂 Jeg skal helt klart få med meg denne filmen, og tipse andre om den.
Her har det allerde vært litt snakk om nettvett og sikkerhet, enda eldstemann bare er 8 år gammel. I 2014 kan man nesten ikke begynne for tidlig, for barna har tilgang til det meste. De færreste har fri til data, men dessverre har man aldri full kontroll over hva de gjør hos venner eller kan snike seg til. Her er det viktig at foreldre er oppdatert på teknologien, apper og programmer osv. Nesten en avsporing, men det er jo nettopp slikt som kan føre til det som dessverre er temaet i filmen du omtaler.
Nettopp – det er det, og det er veldig viktig å informere bredt rundt. Vi hadde vel alle en lærer som ikke fikk til å koble sammen tvn og videoen på skolen..
Jeg måtte undersøke litt, er sjelden jeg skriver så utfyllende, men det er jo et viktig tema. 🙂