Temamåned: Bøker om tatoveringer #1 – Norske sjømannstatoveringer

9788292863398_product_full

ISBN: 9788292863398
Boka på GoodReads og BokElskere

Dette er en del av temamåneden om tatoveringer jeg holder på med, om du tilfeldigvis snubla innom. Denne boka heter Norske sjømannstatoveringer og er nominert til Brageprisen, i Åpen klasse 2013,samme år den kom ut på Magikon forlag. Den har tre forfattere; Tor Ola Svennevig, Marit Sunnanå Aalrust,og Elin Hansson. Svennevig er selv tatovør. Forordet er skrevet av Jon Michelet.

Dette er et praktverk av en bok. Den har alt av tekst på norsk og engelsk, og illustrasjoner av diverse slag på hver side. Tor Olav Svennevig er som sagt tatovør, og han begynner boka med historien om tatoveringens historie. Lite utdrag følger.

Vestens tatoveringer ble endret vesentlig etter at Japan åpnet sine havner for vestlige skip i 1854, da fikk man tilgang til andre teknikker og fikk se japanernes høyt utviklede kroppskunst. I 1876 laget Thomas Alva Edison en elektrisk penn som kunne perforere stensiler,som ble videreutviklet av Charlie Wagner i 1904 til en type maskin som er svært nær det vi har i dag.

Dette førte til at man utviklet hastighet og tatoveringsindustrien blomstret opp. Nå ble det de som kunne tegne på frihånd og ikke trengte stensiler som ble satt høyest,og igjen ble det mote å tatovere seg blant alle samfunnslag,og nå også blant kvinner. Det var vanlig å vise frem fulltatoverte mennesker på sirkus.

Tatoveringer har endret seg i betydning, som mote har den variert fra noe med dyp betydning, til suvenir «den tok jeg i…», til dypt overtroiske motiver, humoristiske tatoveringer og så videre. For eksempel tre prikker mellom tommel og pekefinger,opprinnelig et merke for medlemmer av Triadene i Kina, nå kalles det gjerne bomsemerket . Kan stå for tro,håp og kjærlighet eller den hellige treenighet. Der hvor jeg kommer fra kalles det også fyllekjørermerket, da den ofte sitter på de som har tatt den innafor fire betongvegger. En av de underligste betydningene var den dolk og rose har,den står for kampvilje og mot til å drepe selv noe som er skjørt og vakkert.

IMAG3278

Anger- noen angret så mye at de ønsket å få dem fjernet, enten pga hudreaksjoner eller andre grunner, og det fikk de på Rikshospitalet. Men de fikk bare fjernet èn på statens regning, gjorde man det fler enn en gang måtte man stå for det selv. Metoden de brukte var å høvle av huden med tatoveringen på, og erstatte det med hud fra en annen del av kroppen. Nå bruker man laser, men på den gamle måten kunne man ta vare på tatoveringen, som det også har vært tradisjon for å gjøre når folk dør, i mange land.

IMAG3270edDet er svært mange illustrasjoner i boka, utdrag fra aviser og gamle artikler, det er flash-ark med gamle priser, det er tatoverte mennesker og det er intervjuer med noen tilfeldig utvalgte sjømenn med tatoveringer. Boken gir også en innføring i etterkrigstidens sjømannsliv, skrevet av førstekonservator Elisabeth S. Koren ved Maritimt Museum. Dette er dog ikke boka for å studere praktverk i strålende farger, naturlig nok – de fleste av tatoveringene har mange år på seg, og det syns på de fleste. Men det er en egen sjarm i det også.  dårlig

Til alle tider har tatoveringer handlet om identitet, for dem som har, og dem som ikke har. Norske sjømannstatoveringer er et spesielt stykke i historien om kroppskunst og denne boka er definitivt verdt tiden det tar å bla igjennom – ikke la deg avskrekke av størrelsen på boka, det er mange illustrasjoner, og teksten er lettlest. Du trenger ikke være spesielt interessert i tatoveringer, eller sjømannshistorie, det er spennende og godt fortalt. Skulle helst delt alle bildene fra boka, men et knippe får holde.

IMAG3267IMAG3271edtatojack1 trio

Reklamer

Kommenter gjerne her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s