Nordisk tatovering, tatovørenes tavler og deres historie er et 320-siders praktverk av Jon Nordstrøm, som på Nordstroms forlag også har gitt ut boka Dansk tatovering, som jeg dessverre ikke har lest. (Enda.)
Lånte boken på biblioteket. Bokelskere og Goodreads.
ISBN: 978-87-993150-2-4
Boka tar for seg tatovering i Norden fra 1885 til 1985, og er skrevet på engelsk og dansk. Som i forrige bok jeg skrev om blir den derfor ganske lettlest. Han innleder med å skrive dette;
Det er blevet tatoveret i tusinder av år i Norden,gamle vikinge-optegnelser og diverse mosefund indikerer dette, men det overlader jeg til andre at skrive om. Tatovering som vi kender det i dag, har i Norden mere eller mindre sit udgangspunkt i København i slutningen af 1800-tallet, nærmere betegnet i havnen Nyhavn, der støder op til Kongens Nytorv. Her huserede Stikke-Frederik, Gustav Bechmann og ikke mindst Tusch-Hans.
En del av historien kan jeg fra før, etter å ha lest Norske sjømannstatoveringer, men det gjør det ikke mindre interessant, tvert imot.
Det var en del tatovører etterhvert i Nyhavn, og de holdt hverandre litt i tøylene. De holdt nøye oppsikt med hverandre, og det var ingen som turte å stikke seg ut, motivmessig. Det er en seksjon med klassiske motiver gjennom hundre år, nakne damer, fantastiske skip og lignende. På åttitallet sluttet det å være kun det at tatovøren skal være en som kunne sette sammen tatoveringsmaskinen, men den dyktigste tegneren og tatovøren er fra nå av den som dominerer.
Det er i og for seg en bok mest om tatovører, man lærer faktisk en del fra de små stubbene hvordan ting var.Det jeg skulle ønske var litt mer tekst, litt mer historie, men alt i alt en bok som man kan kose seg med, definitivt.